WK 2018 – Maguire en Dele koppen Engeland naar halve finales

WK 2018 - Maguire en Dele koppen Engeland naar halve finales

Engeland heeft zich zaterdag in Samara voor de halve finales van het wereldkampioenschap voetbal geplaatst. De Engelsen, die in de groepsfase achter de Rode Duivels eindigden, zetten Zweden met 2-0 opzij. Bij de rust was het 1-0. Harry Maguire (30e) en Dele Alli (59e) scoorden. De bondscoaches hadden geen verrassingen in petto. Janne Andersson bracht voor de geschorste Mikael Lustig Emil Krafth in. Sebastian Larsson, geschorst in de achtste finale tegen Zwitserland (1-0), nam zijn plaats in het elftal weer in. De Engelse bondscoach behield het vertrouwen in Dele Alli, ondanks diens magere prestatie tegen Colombia (1-1, pen. 4/3).
De eerste kans in de wedstrijd kwam er pas na een halfuur, maar leverde wel meteen een doelpunt op. Op een door Ashley Young getrapte hoekschop kopte Harry Maguire de 1-0 tegen de netten. De verdediger van Leicester City scoorde nooit eerder in een interland.
Voor het eerst dit WK waren de Zweden op achtervolgen aangewezen. Tegen Duitsland verloren ze weliswaar wel met 2-1, maar de winning goal viel toen in de slotseconden, zodat er van achtervolgen geen sprake meer was. Meteen na de rust was het bijna raak. Jordan Pickford hield Marcus Berg tot twee keer toe van de gelijkmaker. Dat liet Dele toe om op het uur de voorsprong te verdubbelen door een voorzet van Jesse Lingard onhoudbaar voorbij Robin Olsen te koppen. De Zweden probeerden nog verwoed de bakens te verzetten, maar Pickford was vastbesloten om zijn netten voor het eerst dit WK schoon te houden. Met knappe reddingen op pogingen van Viktor Claesson (63e) en opnieuw Berg (71e) slaagde hij daar ook in. Het leverde het sluitstuk van Everton de titel “Man van de Match” op.
Het is de eerste keer in 28 jaar tijd dat Engeland op een WK bij de laatste vier zit. In 1990 gingen de Engelsen er in de halve finales met 2-1 uit tegen gastland Italië, nadat ze in de achtste finales België na verlengingen met 1-0 uitgeschakeld hadden. Eén keer schopten de Engelsen het tot de finale: in 1966 kroonden ze zich in eigen land tot wereldkampioen.
Om een plaats in de finale nemen de eilandbewoners het woensdagavond in het Luzhnikistasdion in Moskou op tegen gastland Rusland of Kroatië. Zij bekampen elkaar zaterdagavond in Sochi. In de andere halve finale staan de Rode Duivels dinsdag in Sint-Petersburg tegenover Frankrijk. De finale wordt zondag 15 juli in het Luzhnikistadion gespeeld.

.

bron: Belga