WK skeeleren – Bart Swings heeft zijn wereldtitel binnen

WK skeeleren - Bart Swings heeft zijn wereldtitel binnen

Bart Swings heeft zijn wereldtitel binnen. Net voordat de Rode Duivels op dat andere WK tegen Brazilië op 2-0 kwamen, sprintte Swings in het Nederlandse Arnhem naar zijn eerste mondiale titel sinds 2013. In de sprint van de afvallingskoers over twintig kilometer liet de beste Belgische skater de Italiaan Daniel Niero en de Fransman Nolan Beddiaf achter zich. Drie ronden voor de eindstreep was Swings tegen zijn zin op kop gekomen. In de laatste kilometer gaf de Leuvense student de leiding niet meer uit handen.
Swings won vorig jaar op dit onderdeel de World Games, de Olympische Spelen voor niet-olympische sporten. Maar zijn laatste wereldtitel dateerde van vijf jaar geleden, toen hij in Oostende vier keer op het hoogste podium stond. “Destijds was skeeleren zijn hoofdsport”, verklaart coach Jelle Spruyt.
Spruyt had tijdens de race veel gespiekt op zijn iphone, waarop hij de Rode Duivels volgde. “Ja, 2-0”, klonk het vlak na de Swings’ finish uit het Belgische kamp. “Nu skeelert Bart maar vier maanden per jaar”, vertelde Spruyt, teug in zijn rol als coach. “De laatste jaren staat het skeeleren in dienst van het schaatsen. Daarbij komt dat de kwaliteit in de breedte de laatste jaren enorm is toegenoemen en iederee juist nu graag van Bart wil winnen.” Door het goud van Swings komen de Belgische skaters op vijf medailes: twee goud, een zilver en twee brons.
Sandrine Tas was er niet bij toen op de afvallingskoers over twintig kilometer de prijzen werden verdeeld. Acht ronden voor het einde moest Tas de wedstrijd verlaten. Vergeefs had ze geprobeerd de afvalling te voorkomen. Ondanks een fysiek ongemak (pijnlijk scheenbeen) had ze zich herhaaldlijk in de eerste linie laten zien. In de tweede helft van race bleek wel dat het skeeleren haar niet gemakkelijk afging. De Italiaanse Francesca Lollobrigida pakte de wereldttiel door in de sprint de Colombiaansen Johana Viveros en Fabriana Arias te verslaan.
Een losse krul in de snelweg fungeert in Arnhem als wegparkoers. De korte omloop is zeker niet ideaal, maar bondscoach Kwinten Tas reageert laconiek op kritsche geluiden. “Als in het parkoers voor het WK wielrennen een berg is opgenomen, hebben de renners dat ook maar te nemen.”

.

bron: Belga