Regen kan redding van Thaise voetballers uit grot verder bemoeilijken

Regen kan redding van Thaise voetballers uit grot verder bemoeilijken
Regen kan redding van Thaise voetballers uit grot verder bemoeilijken

Nieuwe regenval, verwacht voor dit weekend, kan de de redding van de dertien Thaise voetballers en hun trainer, die al bijna twee weken vastzitten in een grot, verder bemoeilijken. “Het weer baart ons nu het meeste zorgen”, aldus het hoofd van de reddingsmissie, Narongsak Osotthanakorn. “Als het opnieuw regent, dan zouden onze inspanningen een nieuwe tegenslag krijgen.” Vorige week moesten de reddingswerken ook al een paar dagen onderbroken worden door de regenval. Met het slechte weer bestaat de kans dat de duikers gevraagd wordt terug te keren, omdat de risico’s te groot worden. Als de duikers geëvacueerd worden, lopen de jongens het risico tot vier maanden afgesneden te worden.

De jongens, die tussen 11 en 16 jaar zijn, en hun 25-jarige trainer besloten op 23 juni naar de grot Tham Luang, in de noordelijke provincie Chiang Rai, te gaan na een voetbaltraining, waar ze ingesloten raakten door het stijgende water. Ze drongen alsmaar verder door in de grot, aldus de autoriteiten. Uiteindelijk slaagden Britse duikers er maandagavond in om de groep te bereiken, meer dan 3 kilometer van de ingang tot de grot.

Intussen kregen de jonge voetballers al enkele duiklessen, om de grot onder begeleiding van professionele duikers te kunnen verlaten. “We wachten nu op een inschatting van het weer, en een beoordeling van de gezondheidstoestand door de reddingsdienst”, zei Narongsak.

Er wordt een glasvezelkabel in de grot gelegd, zodat de jongens binnenkort met hun ouders kunnen spreken, en ze misschien via video kunnen zien.

bron: Belga