Macedonië stemt in met naamsverandering

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Macedonische parlement heeft voor de tweede keer ingestemd met een akkoord met buurland Griekenland over een naamsverandering voor Macedonië. Het legt daarmee een veto van president president Gjorge Ivanov om het land te herdopen in de Republiek Noord-Macedonië naast zich neer. De linkse regeringsleiders van Griekenland en Macedonië, Alexis Tsipras and Zoran Zaev, raakten het in juni eens over de naamsverandering. Die moet een einde maken aan een dispuut van 27 jaar. Ivanov stelde echter zijn veto, waardoor het parlement opnieuw moest debatteren en stemmen over het wetsontwerp. Van het 120 leden tellende parlement stemden uiteindelijk 69 parlementsleden voor.

Verwacht wordt dat de president andermaal zal weigeren om zijn handtekening onder de tekst te zetten. Hij kan daarmee echter niet langer voorkomen dat de wet middels officiële publicatie van kracht wordt.

Het proces is hiermee evenwel nog niet ten einde. Zo moet de naamsverandering nog worden goedgekeurd in een volksraadpleging en daarna in de grondwet worden opgenomen. Vervolgens is het aan Tsipras om het compromis ook door het Griekse parlement te jagen. Hij ziet zich geconfronteerd met zware kritiek uit oppositiehoek. De leider van de partij Nea Dimokratia, Kyriakos Mitsotakis, noemde het akkoord eerder nog een "nationale terugtrekking" van Athene, om het bestaan van een Macedonische taal en etniciteit te aanvaarden.

Volgens Tsipras is de toevoeging "Noord" noodzakelijk om het onderscheid te maken tussen het buurland en de provincie Macedonië in het noordoosten van Griekenland. Sinds Macedonië in 1991 een onafhankelijke staat werd na het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië, beschuldigt Athene Skopje ervan de hellenistische erfenis van de Griekse gelijknamige provincie te willen stelen. De naamskwestie stond ook een toetreden van de vroegere Joegoslavische deelrepubliek tot de Europese Unie en de NAVO in de weg. Pas als Griekenland de nieuwe naam bekrachtigt, zou Macedonië tot de NAVO kunnen toetreden.

bron: Belga