Kim Dotcom verliest beroep tegen uitlevering

Kim Dotcom verliest beroep tegen uitlevering
Kim Dotcom verliest beroep tegen uitlevering

In Nieuw-Zeeland heeft een rechtbank donderdag het beroep van Kim Dotcom, de oprichter van de downloadwebsite Megaupload, tegen zijn uitlevering naar de Verenigde Staten afgewezen. De 44-jarige Duitser legt zich echter niet neer bij de uitspraak en stapt naar het hooggerechtshof. Dotcom, wiens echte naam Kim Schmitz is, werd in 2012 samen met zijn ex-collega’s Mathias Ortmann, Bram van der Kolk en Finn Batato in Nieuw-Zeeland opgepakt omdat Megaupload er in de VS van wordt beschuldigd voor minstens 500 miljoen dollar aan auteursrechten te hebben ontdoken door illegale verspreiding toe te staan. In totaal werden er dertien aanklachten geformuleerd.
Een lokale rechtbank besliste in 2015 dat het viertal uitgeleverd kon worden aan de VS, waarna de uitspraak in februari 2017 in tweede aanleg werd bevestigd door het High Court in Auckland. Donderdag bleef de uitspraak ook onveranderd voor het hof van beroep in Wellington.
Dotcom zal het hier echter niet bij laten, laat een van zijn advocaten Ira Rothkan via Twitter weten. “We zijn teleurgesteld met het oordeel van het hof van beroep”, luidt het. “We zijn nu naar drie rechtbanken geweest met elk een andere juridische analyse – waarvan één zelfs dacht dat er helemaal geen inbreuken op het auteursrecht waren. We zullen naar het hooggerechtshof van Nieuw-Zeeland stappen.”
Indien ook dat het licht op groen zou zetten, ligt de eigenlijke beslissing over de uitlevering nog bij de Nieuw-Zeelandse minister van Justitie Andrew Little. In de VS riskeert het viertal zware celstraffen.

bron: Belga