KMI waarschuwt voor onweersbuien in Limburg, Vlaams-Brabant en Wallonië

KMI waarschuwt voor onweersbuien in Limburg, Vlaams-Brabant en Wallonië
Belga / N. Maeterlinck

Het KMI laat weten dat er vandaag kans is op onweersbuien, vooral in de provincies Limburg en Vlaams-Brabant, in Brussel en alle Waalse provincies. Er is ook hagel mogelijk.

Vooral in de zuidoostelijke helft van het land is er kans op onweersbuien, die veel neerslag kunnen produceren in korte tijd. Ook in het noordwesten is een lokaal onweer niet uitgesloten, maar het KMI verwacht de meeste activiteit in de gebieden ten zuiden van Samber en Maas.In Limburg, Vlaams-Brabant, alle Waalse provincies en Brussel geldt code geel. Dat betekent dat er plaatselijk kans is op onweer. “Een lokaal onweer is niet zonder gevaar. Er is kans op intense regenval, hagelbuien en/of blikseminslagen die lokaal voor overlast kunnen zorgen”, aldus het KMI.

Bitter weinig neerslag in juni

De onweersbuien volgen op een “uitzonderlijk droge en abnormaal warme” juni, klinkt het. Zo viel er bij de weerdienst in Ukkel slechts 15,8 millimeter neerslag, tegenover 71,8 millimeter in een normale junimaand. Dat is een nieuw laagterecord sinds 1981 (19,5mm). Bovendien was er een hoge gemiddelde temperatuur van 18,1 graden (normaal 16,2 graden). De laatste zaterdag werd met 29,7 graden de hoogste temperatuur gemeten. De zon scheen gemiddeld 190 uur en 2 minuten de voorbije maand, of 2 uur meer dan gemiddeld.