Oostenrijk wil verdachte van verijdelde aanslag Frankrijk diplomatieke status ontnemen

Oostenrijk wil verdachte van verijdelde aanslag Frankrijk diplomatieke status ontnemen
Oostenrijk wil verdachte van verijdelde aanslag Frankrijk diplomatieke status ontnemen

Oostenrijk wil een medewerker van de Iraanse ambassade in Wenen de diplomatieke status ontnemen omdat hij betrokken zou zijn bij het plannen van een aanslag op een bijeenkomst van 25.000 Iraanse bannelingen in Parijs. Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken deelde vandaag volgens het persbureau APA mee dat tegen de man een Europees aanhoudingsbevel loopt. Wegens de kwestie werd de Iraanse ambassadeur ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Wenen, zei een woordvoerder van het ministerie. “We hebben de zendende staat verzocht de onschendbaarheid van de Iraanse diplomaat op te heffen.” De diplomaat “wordt binnen 48 uur de diplomatieke status ontnomen op grond van het voorliggen van een aanhoudingsbevel”.

Vanwege de klaarblijkelijke terreurplannen werden gisteren in België een 38-jarige man en een 33-jarige vrouw, allebei Belgen van Iraanse afkomst, opgepakt. In hun auto werd 500 gram springstof en een ontstekingsmechanisme gevonden. De verdacht Iraanse diplomaat werd in Duitsland ondervraagd.

De oppositionele Nationale Raad van Verzet van Iran (NVRI) eiste wegens de beschuldigingen tegen de diplomaat dat het bezoek van de Iraanse president Hassan Rohani aan Wenen zou worden afgelast. “In zo’n situatie zou de voor 4 juli geplande ontvangst van Rohani in Oostenrijk een schandvlek op de democratie en mensenrechten zijn, en terrorisme en misdaad aanmoedigen”, klonk het. Rohani was vandaag voor politieke gesprekken in Zwitserland. Hij wil het nucleaire akkoord waar de Verenigde Staten tegen zijn, redden en economische samenwerking met Teheran bepleiten.

Bron: Belga