Bpost schrapt zaterdagafhaling

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Het is crisis bij bpost. Niet alleen de aandeelhouder is ontevreden, ook het personeel beleeft moeilijke tijden". Dat zegt Jean-Pierre Nyns van de socialistische vakbond in de marge van de beslissing van bpost om niet langer pakjes op zaterdag op te halen in de postkantoren. De ACOD-secretaris wijst erop dat de werkdruk stilaan onhoudbaar is geworden, terwijl het bedrijf tal van vacatures niet krijgt ingevuld. "Door de pakjes nog slechts vijf dagen per week in plaats van zes op te halen, kan men besparen op personeel." Nyns is niet erg gelukkig met die beslissing, "want dat betekent ook minder dienstverlening voor de klant", merkt hij op. "Een grootmoeder die een pakje naar haar kleinkind verstuurt bijvoorbeeld. Of kmo's en kleine zelfstandigen die van de zaterdagdienst gebruikmaken om pakjes gegroepeerd te versturen. Die komen nu pas ten vroegste dinsdag aan."

Om dezelfde reden pleit ook zelfstandigenorganisatie NSZ ervoor om de maatregel te annuleren. Het NSZ wil dat bevoegd minister Alexander De Croo ingrijpt om de directie op andere gedachten te brengen. "Het is ongehoord dat een speler waarvan de Belgische staat eigenaar is, een dergelijke beslissing neemt. In plaats van alles in het werk te stellen om de digitale achterstand die onze kmo's opgelopen hebben, in te halen, zorgen ze ervoor dat het verschil met de buurlanden nog groter wordt", klinkt het in een persbericht.

Volgens Nyns kampt bpost in Vlaanderen momenteel met zo'n 200 vacatures die niet ingevuld geraken. "Vooral in West-Vlaanderen en de rand rond Brussel is het probleem nijpend". Het personeelstekort zorgt volgens hem voor veel spanningen en dat komt in de vakantieperiode nog eens extra tot uiting. "Postbodes werken soms tien tot twaalf uur, maar krijgen hun ronde niet gedaan. Jobstudenten maken hun contract niet af wegens de hoge werkdruk. Bijna dagelijks is er ergens het dreigement om het werk neer te leggen."

bron: Belga