WK 2018 - Roberto Martinez wil niet over tactiek praten: "Vandaag gaat het om de spelers"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Rode Duivels wisten zich maandag in Rostov met de hakken over de sloot te plaatsen voor de kwartfinale op het WK. Tegen Japan gebeurde een onwaarschijnlijke ommekeer in de tweede helft. Een 0-2 achterstand ombuigen in een 3-2 zege, het was sinds 1970 niet meer gebeurd op een WK. Het geeft de winnaarsmentaliteit en het vertrouwen in deze selectie aan, maar niemand kan blind blijven voor de problemen die de driemansverdediging en de twee middenvelders ondervinden als ze onder druk komen. Tegen het bescheiden Japan was het bijna fataal. "Vandaag moeten we niet over systemen spreken. Het gaat om de spelers, de focus en de wil om te winnen", vertelde Roberto Martinez na de wedstrijd. "Laten we het niet over onze minpunten hebben. We hebben twintig kansen afgedwongen en kwamen terug van een 0-2 achterstand. Het valt niet vaak voor dat je die nog kan ophalen. Misschien was onze sterke fysiek daar wel de reden voor. In de slotfase staan we op zes seconden met drie spelers voor het doel van de tegenstander."

De twee tegendoelpunten waren vermijdbaar en over negentig minuten gaven de Rode Duivels heel wat kansen weg. "Dat eerste tegendoelpunt was een fantastische counter. Dat was dus de verdienste van Japan. De tweede treffer was een afstandsschot. Mij blijft echter vooral de reactie van de groep bij. Je moet mentaal sterk staan. De spelers hadden het geloof dat het nog kon."

De bondscoach had op voorhand gewaarschuwd voor een moeilijke wedstrijd en dat bleek nog een understatement. "Japan heeft het goed gedaan, we vonden de openingen niet. Ze vingen onze vijf aanvallers goed op. Met de inbreng van Marouane Fellaini en Nacer Chadli ging het beter, ze kwamen van dieper in de box en konden zo voor gevaar zorgen. Ik kan niet meer dan fier zijn op hen. In België moet iedereen heel fier zijn op deze spelersgroep."

Het duel met toernooifavoriet Brazilië kondigt zich als bijzonder lastig aan, al wordt het een hele andere wedstrijd omdat de tegenstander zo verschillend is van Japan. "Brazilië is het beste team op dit WK. Ze hebben spelers die een wedstrijd in een seconde kunnen beslissen. In de eerste helft speelden we misschien met wat te veel verantwoordelijkheidszin. Pas na de 0-2 in de tweede helft wisten we dat we niets meer te verliezen hadden en vonden mijn spelers het spelplezier terug in hun poging om die achterstand ongedaan te maken. Voor ons is een wedstrijd tegen Brazilië een droom en dus vanuit ons standpunt kunnen we dan genieten vanaf de eerste seconde", besloot de bondscoach.

bron: Belga