WK 2018 - Courtois: "Soms heb je slechte wedstrijd nodig om uit te leren"

door
Belga
Leestijd 3 min.

Na de zege tegen Japan (3-2) kijkt Thibaut Courtois met een positief gevoel naar de kwartfinalewedstrijd tegen Brazilië. De doelman ziet de moeilijke wedstrijd van maandagavond vooral als een les die de Rode Duivels in het hoofd moeten houden tegen Brazilië. "Bij de 2-1 begon ik er terug in te geloven, maar toen het 2-0 stond en we veel foute passes begonnen te geven was het moeilijk. Soms heb ik het gevoel dat de tijd dubbel zo snel gaat, nu leek het alsof de seconden wat trager tikten. We zijn er voor blijven vechten na de moeilijke periode en dat is toch knap. De goal van Jan Vertonghen kwam op het juiste moment. Fysiek waren we sterker dan zij," verkaarde Courtois na afloop van de wedstrijd.

De Rode Duivels begonnen nochtans goed aan de wedstrijd, maar kregen het in het begin van de tweede helft enorm moeilijk. "In de eerste helft hadden we alles onder controle, maar in de tweede helft lieten we het los. De tegendoelpunten waren te voorkomen, maar zij hebben hun kansen perfect benut. Het eerste doelput was een mooie kruisbal en het tweede was een knap afstandsschot. Op een WK wordt iedere fout meteen afgestraft. Het was even zoeken en de switch van drie naar vier spelers achterin heeft ons geen windeieren gelegd. Zo konden ze ons minder vastzetten."

Vlak voor het laatste doelpunt kwam België nog goed weg op een vrije trap van Keisuke Honda. "Er wordt gezegd dat de WK-bal niet zwabbert, ik kan je zeggen dat dat wel zo is. Ik wist dat Honda zo'n trap heeft. De bal kwam eerst naar het midden en zwabberde plots helemaal naar de rechterkant. Ik kon er maar juist aan. Bij de corner die daarop volgde had ik verwacht dat ze hem kort gingen trappen. Niet veel keepers gaan de bal zo ver halen. Ik pakte de bal goed en gaf hem meteen mee aan Kevin De Bruyne. Het doelpunt dat daarop volgde bracht enorm veel emotie en opluchting met zich mee."

De wedstrijd had voor Courtois desastreus kunnen eindigen. Zo flaterde de doelman in de eerste helft door te bal door zijn handen te laten glippen. Courtois wist de bal echter nog net van de doellijn te plukken. Daarnaast liet ook de Belgische defensie enkele steken vallen. "Soms moet je een moeilijke wedstrijd spelen waar je veel uit kan leren en waar we als ploeg collectief sterker uitkomen. Nu is het zaak om die positieve energie mee te nemen naar de wedstrijd tegen Brazilië. Zij hebben vandaag een goede wedstrijd gespeeld dus het zal heel moeilijk worden. Het is voetbal en alles is mogelijk dus we moeten erin blijven geloven. Ik ben er zeker van dat we hier veel uit kunnen leren. Ik denk dat we bij momenten te veel ruimte lieten. Dat zal wel uit de analyses blijken."

België is alvast met een missie naar Rusland afgereist. Om hun doel te bereiken keken de Rode Duivels zelfs naar een documentaire over het Spaanse nationale elftal dat het WK van 2010 won. "Wat betreft karakter en wilskracht kunnen we wat leren. We moeten een voorbeeld nemen aan de Spanjaarden toen ze wereldkampioen werden. Ook zij zijn enkele keren door het oog van de naald gekropen. Ik zeg niet dat we wereldkampioen gaan worden, maar dit maakt je als ploeg sterker en volgende wedstrijd zullen we beter spelen," besloot Courtois.

bron: Belga