Rode Duivels vatten vanavond knock-outfase van WK aan

Rode Duivels vatten vanavond knock-outfase van WK aan
Belga / D. Waem

Om 20 uur vanavond speelt België tegen Japan in de achtste finales op het WK voetbal in Rusland. De Rode Duivels vatten daarmee de kock-outfase van het toernooi. Verliezen ze van underdog Japan, dan moeten ze zonder pardon weer naar huis.

Rostov aan de Don, 20 uur. Daar is het te doen vandaag, want de Rode Duivels kijken dan Japan in de ogen. Dat is hun tegenstander in de achtste finales op het WK voetbal in Rusland. De Aziaten eindigden als tweede in groep H en kwamen daardoor uit tegen onze landgenoten, die zich met 9 op 9 tot groepswinnaar van groep G kroonden.

Met de achtste finales begint ook het knock-outgedeelte van het toernooi. Dat betekent dat de ploeg die verliest ook meteen uit het WK ligt. Als de stand na 90 minuten nog gelijk is, wordt er verder gespeeld in de verlengingen, die twee keer een kwartier duren. Is er dan nog steeds geen winnaar, dan moeten penalty’s over de kwalificatie voor de volgende ronde beslissen.

Weer rekenen op type-elftal

Nadat bondscoach Roberto Martinez tegen Engeland een veredelde B-ploeg het veld op stuurde, worden vanavond weer de grote namen aan de aftrap verwacht. Zo zijn Eden Hazard, Dries Mertens en Romelu Lukaku alledrie hersteld van de lichte blessures die ze opliepen tijdens de wedstrijd tegen Tunesië. Enkel Januzaj is niet fit, maar hij maakte sowieso niet veel kans op een plek in de basiself.

Wat wel nog onduidelijk is, is wie de plaats tussen Toby Alderweireld en Jan Vertongen zal innemen. Tijdens de eerste twee wedstrijden van het toernooi werd die positie ingevuld door Dedrick Boyata, maar dat was enkel omdat Thomas Vermaelen en Vincent Kompany nog geblesseerd waren. Nu die twee verlost zijn van hun kwaaltjes, zouden ze in theorie hun plaats weer kunnen innemen. Maar de vraag is of ze al voldoende ingespeeld zijn. Vermaelen stond tegen Engeland iets meer dan een uur op het veld, Kompany maakte de rest van de tijd vol. Martinez liet nog niets los over zijn keuze.