WK 2018 – “Balbezit wordt niet beslissend tegen Japan”

WK 2018 - "Balbezit wordt niet beslissend tegen Japan"

Met België en Japan staan er maandagavond in de Rostov Arena in de achtste finales van het WK twee teams tegenover elkaar die graag de bal hebben. “Dat balbezit wordt echter niet beslissend”, blikte bondscoach Roberto Martinez zondag al even vooruit. “Het gaat erom wat je ermee doet.” “Het is de kracht van Japan: de bal opeisen en hun technisch spel aan de tegenstander opleggen. Het wordt dus belangrijk om die dreiging te neutraliseren. Niet zolang geleden wisselden ze van coach. De spelers zijn nog dezelfden, het systeem is wat anders. Ze hebben de mogelijkheid om twee verschillende systemen door elkaar te spelen, met hoge druk en een snelle circulatie. Daarnaast zitten er heel wat spelers uit de Europese competities in de selectie die weten wat er te doen staat om zo’n wedstrijd te winnen. Ik verwacht dus een moeilijke wedstrijd, met hun dynamische stijl kunnen ze voor problemen zorgen.”
Vanaf de tweede ronde van het WK wordt er met rechtstreekse uitschakeling gespeeld en zijn strafschoppen dus mogelijk. Het belang daarvan werd zondagavond nog maar eens onderstreept, met Spanje dat eruit ging tegen Rusland. “We hebben ons daarop voorbereid. Op zo’n toernooi moet je met alle mogelijke situaties rekening houden.”
De bondscoach verjaart op 13 juli en om dan nog in het toernooi te zitten, moeten de Duivels dus eerst voorbij de Japanners en vervolgens ook de maat nemen van Brazilië of Mexico in de kwartfinales. De finale wordt immers op 15 juli gespeeld, de kleine finale een dag eerder. “Ik hoop mijn verjaardag in Rusland te vieren”, glimlachte Martinez. “Dat zou een eerste keer zijn.”

.bron: Belga