Burgemeester Close wacht op een federaal antwoord

door
Belga
Leestijd 1 min.

Brussels burgemeester Philippe Close spreekt Open Vld-Kamerlid Patrick Dewael tegen dat de sluitingsmaatregel van de Grote Moskee zijn bevoegdheid is. "De Grote Moskee is een federaal gebouw dat onder de federale bevoegdheid valt", klinkt het bij Maïté Van Rampelbergh, woordvoerster van burgemeester Close. Die beweert dat hij al sinds 17 mei wacht op een antwoord en advies vanuit de federale overheid. In mei kwam er een rapport van het dreigingsorgaan OCAD naar buiten, waarin staat dat de imamopleiding van de Grote Moskee opleidingsboeken gebruikt die onder meer oproepen tot haat tegen joden, ongelovigen en holebi's.

"Wij hebben dat rapport als stad opgevraagd en er is toen beslist om de vraag te stellen aan de eerste minister Charles Michel en zijn mening te krijgen over een al dan niet sluiting. Tot op vandaag hebben we daar geen antwoord op gekregen", aldus Van Rampelbergh. "We zijn vragende partij om een antwoord te krijgen en staan open voor de discussie, voor overleg en advies. Indien zij vragen om de moskee te sluiten, zal de burgemeester dat niet tegenhouden", zegt Van Rampelbergh.

Aangezien de federale overheid de gang van zaken en de veiligheid in de Grote Moskee moet opvolgen, zal burgemeester Close niet zelf beslissen om over te gaan tot een sluiting. Al is er wel een gemeentelijk besluit nodig om over te gaan tot de sluiting.

bron: Belga