Kale mannen blijken sterker

Kale mannen blijken sterker
AFP / C. Polk

Dat je uiterlijk veel over je zegt, is algemeen geweten. Ook je kapsel is belangrijk om een goede eerste indruk te maken. Uit een Amerikaanse studie blijkt namelijk dat kale mannen sterker lijken dan mannen met een wilde bos haar. Kijk maar naar Dwayne ‘The Rock’ Johnson.

Onderzoekers van de University of Pennsylvania hebben enkele experimenten uitgevoerd om te weten te komen welke karaktereigenschappen ze kunnen linken aan uiterlijke kenmerken. Uit de resultaten blijkt dat kale mannen dominanter en sterker ingeschat worden.

Dominant

Je kapsel is volgens de onderzoekers een belangrijke vorm van zelfexpressie. Scheren mannen hun hoofd helemaal kaal? Dan zetten ze een hele gedurfde stap. En dat vertalen onze hersenen naar dominant. De onderzoekers voegen daar nog aan toe dat kale mannen vaker een mannelijk beroep uitoefenen, wat onze stereotypen beïnvloedt.

Opvallend is wel dat enkel volledig kale koppen als sterk aanzien worden. Een kale plek op je hoofd of een terugtrekkende haarlijn heeft net het tegenovergestelde effect.