VS eerste OESO-land van asielaanvragen in 2017, voor Duitsland

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Verenigde Staten zijn vorig jaar weer het eerste land van asielaanvragen geworden binnen de OESO, voor Duitsland, dat sinds 2013 op kop lag, zo wordt benadrukt in een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De organisatie maant de staten aan "de ongerustheid van het publiek" over de gevoelige kwestie van immigratie "niet te negeren". De asielaanvragen namen in 2017 met 26 procent toe in de VS, tot 330.000, zegt de OESO in haar rapport 'Vooruitzichten internationale migratie'. Dat verschijnt op een moment dat de regering-Trump zich onbuigzaam opstelt aan de grenzen, wat verontwaardiging uitlokt over het uit elkaar halen van gezinnen zonder papieren.

In 2017 werden iets meer dan 5 miljoen permanente immigraties opgetekend in de OESO-landen, volgens de jongste schattingen in het woensdag bekendgemaakte rapport. Voor het eerste sinds 2011 daalt dit cijfer, met ongeveer 5 procent tegenover 2016. De verklaring is volgens de OESO een beduidende daling van het aantal erkende vluchtelingen.

Het aantal nieuwe asielaanvragen dat in 2017 in de OESO-landen opgetekend werd, ligt op 1,23 miljoen, een daling na twee recordjaren. Het cijfer ligt echter nog heel wat hoger dan de cijfers van voor 2015.

De eerste drie landen van herkomst van de aanvragers waren Afghanistan, Syrië en Irak. Gezinsmigratie is goed voor 40 procent van de permanente immigratie, waarmee dit het belangrijkste migratiekanaal naar de OESO is.

bron: Belga