Huis van Afgevaardigden stemt morgen over stopzetting scheiden van migrantenkinderen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De leider van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, heeft vandaag aangekondigd dat hij morgen een wet ter stemming voorlegt die een einde maakt aan het uit elkaar halen van migrantengezinnen die de grens illegaal oversteken. De wet zou ook een oplossing bieden voor de jongeren die zonder papieren in de Verenigde Staten aankwamen, de zogeheten "dreamers". "We denken niet dat de gezinnen gescheiden moeten worden, punt", benadrukte Paul Ryan na een ontmoeting gisteren met president Donald Trump, wiens nultolerantiebeleid deze toestanden teweegbracht. De Republikeinen hebben de meerderheid in het Huis, maar de wet moet daarna nog door de Senaat, waar de meerderheid erg krap is (51-49).

"Met onze wet, wanneer mensen vervolgd worden omdat ze de grens illegaal overstaken, blijven gezinnen bijeen gedurende de hele procedure, onder de autoriteit van Binnenlandse Veiligheid", aldus nog Ryan.

Anderzijds omvat het wetsontwerp een oplossing voor het statuut van de honderdduizenden jongeren die zonder papieren het land binnenkwamen, zei hij zonder verdere preciseringen. De tekst zou ook talrijke lacunes in de immigratiewetgeving dichten.

Sinds het nultolerantiebeleid begin mei werd bekendgemaakt, zijn 2.342 migrantenkinderen en -jongeren van hun ouders gescheiden, die meestal op de vlucht zijn voor geweld in Centraal-Amerika.

Bron: Belga