Aantal dollarmiljonairs in België stijgt

Aantal dollarmiljonairs in België stijgt
AFP / R. Arangua

Het aantal mensen met een vermogen (eerste woning niet meegerekend) van meer dan 1 miljoen Amerikaanse dollar (zowat 865.000 euro) is het afgelopen jaar opnieuw gestegen. Voor België ging het om een toename met 7,3% tot 122.600 mensen. Dat blijkt uit het nieuwste World Wealth Report van consultant Capgemini.

In totaal telde de club met dollarmiljonairs in 2017 wereldwijd 18,1 miljoen mensen, bijna 10% meer dan het jaar daarvoor. Hun vermogen overschreed voor het eerst de kaap van 70 biljoen dollar. Het vermogen van de Belgische dollarmiljonairs steeg vorig jaar met 8,2% tot 313,9 miljard dollar, of zo’n 271,7 miljard euro. Drijvende krachten zijn de economische groei en de stierenmarkt op de beurs, stelt Capgemini.

Niet tevreden over beheerders geld

“De miljonairs doen het goed, ook in België”, zegt Robert van der Eijk, managing director bij Capgemini Consulting Belux. Maar hoewel de private bankers voor een stevige groei van de vermogens gezorgd hebben, tonen de Belgische dollarmiljonairs zich van alle landen wel het minst tevreden over hun vermogensbeheerders.

De sterkste groeiers zitten vooral in Pacifisch Azië en Noord-Amerika. Die zijn samen goed voor bijna drie kwart van de nieuwe dollarmiljonairs, ofwel 1,2 miljoen mensen, en 4,6 biljoen vers geld. Ook de Europese dollarmiljonairs deden het vorig jaar goed: zij zagen hun vermogen groeien met iets meer dan 7 procent. De Verenigde Staten, gevolgd door Japan, Duitsland en China spannen nog altijd de kroon. Samen zijn ze goed voor 61,2% van het totale vermogen van dollarmiljonairs.