Verzet groeit tegen nultolerantie van Trump in migratiebeleid

Verzet groeit tegen nultolerantie van Trump in migratiebeleid

Het harde optreden van de regering van de Amerikaanse president Donald Trump tegen migrantengezinnen krijgt weinig bijval binnen de Amerikaanse bevolking. In een peiling die de zender CBS gisteren (plaatselijke tijd) bekendmaakte, vindt 67 procent van de ondervraagden het “onaanvaardbaar” dat kinderen van hun ouders worden gescheiden. Vrijdag werd bekend dat de Amerikaanse autoriteiten bijna 2.000 kinderen van hun ouders gescheiden hebben. De ouders werden aan de zuidelijke grens van de Verenigde Staten als illegale migranten opgesloten, terwijl hun kinderen in opvangkampen of bij pleeggezinnen terechtkwamen.

Ook 39 procent van de kiezers van Trump is tegen deze maatregelen. Vooral jongere en gematigde Republikeinen zijn van mening dat het uit elkaar halen van gezinnen onaanvaardbaar is. Bij de Democraten is dat 90 procent. Trumps immigratiebeleid in zijn geheel krijgt slechts van 35 procent van de ondervraagden instemming. In mei was dat nog 40 procent.

Een geluidsopname van migrantenkinderen die wanhopig om hun mama en papa roepen nadat ze door de immigratie-autoriteiten gescheiden zijn van hun ouders, werd gisteren vrijgegeven door de nieuwssite ProPublica, meldde The New York Times. De website voor onderzoeksjournalistiek zei dat de geluidsopname, die bijna acht minuten duurt, vorige week gemaakt werd in een detentiecentrum van de Amerikaanse douane en grensbewaking. Functionarissen hebben journalisten die in de detentiecentra voor migranten komen, verboden camera’s te gebruiken of interviews met de kinderen te maken.

bron: Belga