Schermutselingen tussen betogers en politie voor Oekraïens parlement

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een duizendtal betogers hebben het hekken voor het Oekraïense parlement in Kiev bestormd, wat leidde tot schermutselingen met de ordediensten. Er vielen verschillende gewonden, aldus de autoriteiten. Onder de betogers waren onder meer veteranen van de oorlog in Afghanistan, arbeiders uit de koolmijnen en "liquidators", die te hulp moesten komen na de kernramp in Tsjernobyl. De menigte eiste een redelijk loon en respect voor hun sociale verworvenheden.

Vertegenwoordigers uit de mijnsector vroegen ook de betaling van achterstallige lonen. De sector lijdt onder het nu al vier jaar durende conflict tussen het Oekraïense leger en pro-Russische rebellen in het oosten van het land.

De betogers slaagden erin een hekken neer te halen. Er ontstond daardoor een confrontatie met de ordediensten. Daarbij raakten drie mensen gewond, aldus de politie van Kiev. Zeker één persoon werd opgepakt. De politie voerde het aantal agenten ter plaatse op tot meer dan 500.

De vicevoorzitter van het parlement, Irina Herasjtsjenko, stelde voor aan tafel te gaan zitten, wat intussen gebeurd is.

Bron: Belga