Japan boekt nipte zege tegen tien Colombianen

Japan heeft vandaag in de openingsmatch van groep H op het WK voetbal verrassend met 2-1 gewonnen van Colombia. De Zuid-Amerikanen speelden quasi een hele wedstrijd met een man minder en betaalden daar tegen de stugge Aziaten een hoge prijs voor.

Bij Colombia startte sterspeler James Rodriguez op de bank. De topschutter van het vorige WK sukkelde de voorbije weken met de kuit en bondscoach Pekerman wilde geen risico nemen met de middenvelder van Bayern München. De nummer 10 nam op de bank plaats naast Carlos Bacca. José Izquierdo, die andere voormalige spits van Club Brugge in de kern van Colombia, stond wel aan de aftrap.

Bij Japan stond Eiji Kawashima (ex-Standard en Lierse) zoals verwacht tussen de palen. Veteraan Kaisuke Honda startte op de bank.

In 2014 namen Colombia en Japan het ook al tegen elkaar op in de groepsfase van het WK. De Zuid-Amerikanen wonnen toen met 4-1. Kawashima verklaarde enkele dagen geleden dat Japan op eerherstelde aasde en de match begon ook ideaal voor de Samurai Blue. Na amper vijf minuten stond Japan op voorsprong na een strafschopgoal van Kagawa. Ref Skomina legde de bal op de stip na hands van middenvelder Carlos Sanchez. De Colombiaan kreeg prompt rood en werd zo de eerste uitgesloten speler dit WK.

Ondanks de numerieke minderheid ging Colombia voluit op zoek naar de gelijkmaker. Vijf minuten voor de rust kregen de Zuid-Amerikanen loon naar werken. Juan Quintero trapte een vrijschop slim onder de vuur en verschalkte zo Kawashima, die het leer pas over de lijn kon klemmen (1-1).

Yuya Osako tekende in minuut 53 voor het eerste gevaar na de pauze. Er was een attente Ospina nodig om zijn schot te weren. Meteen daarna stond de Colombiaanse goalie ook paraat op een schot van Inui. José Pekerman greep in en bracht met Quintero voor James Rodriguez zijn grootste vedette tussen de lijnen. Ook Bacca kreeg twintig minuten speeltijd, voor Izquierdo.

Ondanks die verse krachten bij Colombia was het Japan dat weer op voorsprong kwam. Osako vond nu wel de weg naar de netten. Bij een hoekschop kopte hij de 2-1 voorbij Ospina. Los Cafeteros gingen in het slotkwartier opnieuw op zoek naar de gelijkmaker, maar die viel niet meer.

Om 17 uur staan Polen en Senegal in het stadion van Spartak Moskou tegenover elkaar in de tweede wedstrijd van poule H. De groep wordt in het Belgische kamp met argusogen gevolgd want een van deze vier landen wordt in de achtste finales tegenstander van de Rode Duivels (mits zij zich kwalificeren uiteraard).