Eén op de twintig bestuurders in België rijdt slaperig rond

Eén op de twintig bestuurders in België rijdt slaperig rond

Eén op de twintig autoritten in ons land wordt uitgevoerd door een slaperige bestuurder. Slaperigheid komt vaker voor bij jonge bestuurders en bij het afleggen van lange afstanden. Dat blijkt uit een nieuwe steekproef van Vias institute bij 3.500 Belgen. Bij 1 op de 20 ritten (5%) geeft de bestuurder aan dat hij in min of meerdere mate slaperig is. Bij verschillende omstandigheden komt slaperigheid nog veel vaker voor. Zo heeft Vias vastgesteld dat bij mensen die een ongeval of bijna-ongeval hebben gehad in de voorbije 12 maanden, bijna 15% van alle trajecten door een vermoeide bestuurder worden afgelegd. Ook de leeftijd speelt een rol. Bij jongeren tussen 18 en 30 jaar wordt gemiddeld 14% van de verplaatsingen gedaan door een slaperige bestuurder.

Hoe langer de rit duurt, hoe groter het percentage bestuurders dat tekenen van slaperigheid toont. Bij ritten tussen 60 en 120 km zijn er dubbel zoveel bestuurders (10%) die slaperig achter het stuur zitten dan gemiddeld. Bij een rit van 180 km of meer, is zelfs 1 op de 7 bestuurders slaperig.

Ook het uur waarop je rijdt speelt een rol. ’s Avonds en ’s nachts zijn er meer slaperige bestuurders. Tussen middernacht en 6 u ’s ochtends wordt 1 op de 8 ritten uitgevoerd door een slaperige bestuurder.

Om slaperigheid tegen te gaan worden heel wat lapmiddelen gebruikt, zoals naar muziek luisteren, met zijn passagier spreken of het raam openzetten. Deze zaken helpen echter niet of slechts kortstondig. De meest directe maatregelen om slaperigheid achter het stuur tegen te gaan, zijn pauzeren, wisselen van bestuurder of stoppen om te slapen.

Slaapdetectiesystemen in alle wagens zijn nog niet voor meteen, stelt Vias vast. Er zijn wel autoconstructeurs die ingebouwde systemen als optie aanbieden. Die houden rekening met fysieke kenmerken zoals oogbewegingen en analyseren het rijgedrag. Een algemene verplichting van dergelijke systemen is nog niet voor meteen. De Europese Commissie stelt voor om vanaf 2022 alle nieuwe modellen met een slaapdetectiesysteem uit te rusten.

bron: Belga