Donald Tusk wil vluchtelingen van migranten scheiden in centra buiten EU

Donald Tusk wil vluchtelingen van migranten scheiden in centra buiten EU

Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk wil dat economische migranten de toegang tot de Europese Unie ontzegd worden nog voor ze voet op EU-grondgebied hebben gezet. In landen buiten de EU wil hij centra openen waar zulke migranten gescheiden worden van vluchtelingen die wél recht hebben op internationale bescherming. Dat staat in de ontwerpconclusies van de Europese top die vandaag uitgelekt zijn. De top vindt donderdag 28 en vrijdag 29 juni plaats. Het Europese asiel- en migratiebeleid, dat een steeds diepere wig drijft tussen de lidstaten, staat er bovenaan de agenda.

Tusk zal volgens een Europese diplomaat een “potentiële gamechanger” op tafel leggen en de staatshoofden en regeringsleiders voorstellen om in te stemmen met het idee van regionale ontvangstcentra waar migranten en vluchtelingen naartoe worden gebracht die op zee gered zijn. Die centra zouden in samenwerking met het VN-Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) opgezet worden en snel het onderscheid mogelijk moeten maken tussen “economische migranten en al wie nood heeft aan internationale bescherming”.

Tunesië en Albanië worden in de wandelgangen genoemd als kandidaat-gastlanden, maar voor concrete toezeggingen van die landen is het nog te vroeg. Enkele weken geleden stelde ook de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) voor om migranten die vanuit Afrika de oversteek naar Europa wagen en op de Middellandse Zee worden gered, naar Tunesië over te brengen en hen daar te triëren. In 2016 lanceerde de Hongaarse eerste minister Viktor Orban een gelijkaardig idee.

Behalve de oprichting van zulke centra, stelt Tusk ook voor dat er extra geld wordt uitgetrokken om illegale migratie naar Europa af te remmen en meer steun te bieden aan de Libische kustwacht en lokale Afrikaanse gemeenschappen.

bron: Belga