70 procent personeel en 65 procent cipiers aanwezig in Vlaanderen

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de gevangenissen in Vlaanderen was vandaag 70 procent van het personeel en 65 procent van de cipiers aanwezig. Dat blijkt vanavond uit een overzicht van het Gevangeniswezen. Vanaf morgenochtend zal duidelijk zijn welke verdere acties er komen van de vakbonden. Het gevangenispersoneel is ontstemd over het regeringsproject voor een gegarandeerde dienstverlening in de gevangenissen, dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vrijdag overmaakte aan de regering.

In heel Vlaanderen was dinsdag 70,40 procent van alle personeelsleden, waaronder ook administratie en medische dienst, tijdens de ochtend- en dagdienst aanwezig. Van de cipiers was 65,38 procent aanwezig tijdens de vroege, dag- en namiddagdienst. Er waren enkele gevangenissen met minder dan 50 procent van de cipiers aanwezig: iets meer dan 19 procent in Leuven Centraal, 40 procent in Sint-Gillis en bijna 46 procent in Tongeren.

Het Gevangeniswezen neemt vanavond ook kennis van het besluit van burgemeester Charles Picqué (PS) van Sint-Gillis. Die vaardigde vandaag een verordening uit dat er geen enkele nieuwe gedetineerde meer naar de strafinstelling van zijn gemeente mag worden gebracht. "We delen de bezorgdheid om de overbevolking en in het bijzonder die in de gevangenis van Sint-Gillis. We leveren inspanningen om deze inrichting te ontvolken, maar mogen ook de andere inrichtingen niet uit het oog verliezen. We kunnen de bevelen tot opsluiting van gedetineerden in voorlopige hechtenis in de gevangenis van Sint-Gillis van de procureur-generaal, de procureur des Konings en de onderzoeksrechters niet negeren", luidt het.

bron: Belga