Heldere vuurbol te zien zaterdagnacht

Heel wat mensen keken zaterdag iets na 23 uur vreemd op. Een heldere vuurbol was te zien aan de hemel. Ook dinsdagnacht was dat al het geval. “Uitzonderlijk zijn vuurbollen niet, zeldzamer is dat ze worden waargenomen”, klinkt het bij Volkssterrenwacht Mira. De vuurbol of heel heldere meteoor werd waargenomen in grote delen van Europa, maar toch vooral in België en Nederland. Onder meer tijdens een optreden van de Amerikaanse band Foo Fighters tijdens het Nederlandse Pinkpop-festival was de vuurbol te zien.
Volgens Philippe Mollet van de Volkssterrenwacht Mira zijn vuurbollen heel heldere meteoren of vallende sterren. Het zijn stofdeeltjes van een paar centimeter groot van kometen of planetoïden die in de dampkring terechtkomen en de lucht daarond laten oplichten. Volgens de eerste schattingen zou de vuurbol de atmosfeer zijn binnengekomen in de regio van Luik en de Hoge Venen, klinkt het bij de volkssterrenwacht.
Zeldzaam zijn zo’n vuurbollen niet. “Maar meestal worden ze niet waargenomen. Maar tijdens de zomer, als mensen buiten zitten, worden ze soms wel waargenomen”, aldus Philippe Mollet.
Wie een vuurbol wil melden, kan dat op http://vvs.imo.net/members/imo_view/event/2018/2065

bron: Belga