Frontex: Weer meer vluchtelingen op oostelijke mediterrane route

Het aantal vluchtelingen op de westelijke en oostelijke mediterrane route is volgens het Europese grensbewakingsagentschap Frontex sinds 2017 duidelijk toegenomen. Veel mensen probeerden weer via Turkije en Griekenland en via Spanje naar Europa te komen. Dat zei Frontex-vicedirecteur Berndt Körner op een vergadering in Oostenrijk. De centrale mediterrane route naar Italië heeft wegens de samenwerking met de Libische kustwacht veel van zijn aantrekkelijkheid voor migranten verloren. Volgens Frontex moet daarom in het Middellandse Zeegebied een “gemeenschappelijke operationele ruimte” opgericht worden, zei Körner gisteren in de abdij van Göttweig. Daartoe behoren transnationale operaties en gegevensuitwisseling.

Körner maakte een balans op van de Frontex-activiteiten in 2017. Daaruit blijkt dat op 341 vluchten rond de 14.000 migranten, die geen kans maakten op asiel, naar minstens twaalf Afrikaanse en Aziatische landen werden teruggebracht. Bovendien heeft Frontex de gegevens van 90.000 personen doorgespeeld aan Interpol.

Bijna 140 ton drugs werden in beslag genomen. De smokkelwaar is met het zevenvoudige toegenomen, zei Körner. Gepland is om tegen 2020/21 het aantal personeelsleden van Frontex voor operaties op zee en op het land van 590 uit te breiden naar 1.250 medewerkers.

bron: Belga