Elf Israëlische agenten gewond bij schermutselingen met kolonisten

Bij schermutselingen tussen de Israëlische politie en honderden kolonisten in de nederzetting Tapuah West zijn elf agenten gewond geraakt. Dat schrijft de online krant The Times of Israel zondag. De kolonisten protesteerden tegen de door de rechter bevolen afbraak van tien gebouwen in deze illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Zestien van de extreemrechtse kolonisten werden opgepakt voor geweld tegen de politie en rellen, aldus de politie. Er werd onder meer met stokken, eieren, bleekmiddel en andere voorwerpen naar de politie gegooid. De betogers van hun kant beschuldigden de politie ervan excessief geweld te gebruiken om jongeren uit de buurt weg te houden. Volgens hen raakten vijf tieners gewond, en een ervan kreeg, ondanks een zware hoofdwonde, geen medische zorgen. Tegen de vroege namiddag waren alle betogers weggehaald uit de nederzetting.
De veiligheidsdiensten waren zaterdagavond begonnen met het afsluiten van de nederzetting. Meteen daarop riepen bewoners jonge activisten op om tegen de uitzetting te protesteren. Al snel waren honderden extreemrechtse jongeren ter plaatse.
Bij eerdere uitzettingen in de streek kwam het ook al tot geweld tussen betogers en politie.
De afbraak werd in februari vorig jaar bevolen door het Israëlische Hooggerechtshof, omdat de huizen in Tapuah West zich op privé-gronden bevinden die eigendom zijn van bewoners van het nabijgelegen Palestijnse dorp Yasuf.

bron: Belga