Rode Duivels zijn rolmodellen voor 2 op 3 Belgen

Rode Duivels zijn rolmodellen voor 2 op 3 Belgen

De niet-selectie van Radja Nainggolan maakte ook op wetenschappelijk vlak iets los, want de onderzoeksgroep Sport & Society van de Vrije Universiteit Brussel gebruikte het voorval om de Belgen te bevragen over de voorbeeldfunctie van de Rode Duivels. Uit het onderzoek blijkt dat twee op de drie Belgen de spelers van onze nationale ploeg als rolmodel zien voor jongeren. Met het WK volop aan de gang kijken heel wat jongeren en ouderen met arendsogen naar elke beweging die de Rode Duivels maken. Zo’n 65 procent ziet de spelers van de nationale ploeg als een rolmodel voor de jongeren en liefst 79 procent vindt dat ze een voorbeeldfunctie hebben. De respondenten zijn het er ook over eens dat de Rode Duivels jongeren die niet sporten kunnen aanzetten tot sporten (73 procent) en dat ze een positieve stimulans kunnen zijn voor de huidige generatie jongeren met migratie achtergrond (76 procent).

Hoewel twee op de drie Belgen de Rode Duivels als rolmodellen zien, geeft 29 procent aan dat ze hun favoriete speler niet als een ideaal zien om over te nemen en 25 procent geeft aan dat hun favoriete speler niet persoonlijk fungeert als rolmodel. De respondenten geven dus aan dat de nationale voetballers goede rolmodellen zijn voor anderen, maar niet voor zichzelf.

De populairste Rode Duivels zijn Eden Hazard (18 procent), Kevin De Bruyne (25 procent) en Dries Mertens (27 procent). Die laatste dankt zijn hoge score voornamelijk aan de vrouwelijke respondenten.

bron: Belga