Engie past onderhoudsagenda kerncentrales aan omwille van betonproblemen

Engie past onderhoudsagenda kerncentrales aan omwille van betonproblemen

Energiebedrijf Engie Electrabel past het onderhoudsschema van de kerncentrales aan naar aanleiding van de betonproblemen in het niet-nucleaire gedeelte in bepaalde centrales. Zo zal kernreactor Tihange 3 nog tot eind september buiten dienst zijn. In overleg met het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) werd de einddatum van de lopende revisie verschoven, zo meldt uitbater Engie Electrabel vandaag. Engie herziet ook de agenda voor de geplande revisies van Tihange 2 en Doel 4. “Rekening houdend met de ervaring van Doel 3 en Tihange 3 heeft Electrabel vandaag beslist om de revisieplanning van zijn nucleaire park aan te passen”, aldus het energiebedrijf. De agenda laat toe om over een maximale capaciteit te beschikken tijdens de winter, klinkt het.

Electrabel wil voor elke eenheid de betonnen plafonds van het gebouw naast het reactorgebouw inspecteren. “De herprogrammering van de geplande revisies past in dit kader.” In het gebouw bevinden zich de veiligheidssystemen van het tweede niveau, die enkel gebruikt worden indien er problemen zijn met de veiligheidssystemen van het eerste niveau. Analyses hebben volgens Electrabel aangetoond dat in die installaties “de staat van het beton verzwakt zou kunnen zijn door de warme en vochtige omstandigheden”.

De problemen werden vorig jaar voor het eerst vastgesteld bij Doel 3. De heropstart van deze centrale na de nodige herstellingswerken blijft nog steeds voorzien op 1 augustus. Bij Tihange 3 had Engie in april betondegradatie vastgesteld.

Voor Tihange 2 en Doel 4 zal Engie nagaan of de problemen zich ook daar stellen. Tihange 2 ligt naar verwachting uit van 19 augustus tot 31 oktober, Doel 4 van 6 augustus tot 15 december 2018.

Doel 1 en 2 en Tihange 1 hebben een ander design. Bij deze reactoren stelt het probleem zich niet.

bron: Belga