Stad Brussel zet mandatenkadaster nog voor zomervakantie online

De stad Brussel zet het beloofde mandatenkadaster nog voor de zomervakantie online. Dat meldt het kabinet van burgemeester Philippe Close. De belofte om aan de Brusselaars duidelijk te maken wie welke mandaten uitvoert bij de stad, kwam er in de nasleep van het schandaal bij daklozenorganistie Samusocial. Een eerste versie van het kadaster werd een jaar geleden al online gezet, maar bevatte fouten.
Nu wordt de laatste hand gelegd aan het definitieve kadaster, zegt het kabinet-Close. Alle informatie wordt verzameld om ervoor te zorgen dat elke burger te weten zal komen wie welke functie inkleedt. “Iedereen zal nog voor de zomervakantie de website van de stad Brussel kunnen raadplegen en daarop alle mandatarissen terugvinden die rechtstreeks verbonden zijn aan de stad”, luidt het.
Close herinnert eraan dat met het oog op de voorgenomen vermindering van het aantal mandaten de verschillende structuren hun mandaten hebben moeten wijzigen. Sinds juli 2017 heeft de stad 449 mandaten en 7 vzw’s afgeschaft. Het budget van de mandaten werd met 700.000 euro verlaagd. Een kadaster van alle structuren werd al in mei online geplaatst.
Van zodra het kadaster online geplaatst is, zal de stad daar ruim over communiceren, belooft Close nog zodat alle burgers het kadaster kunnen controleren. “Transparantie eisen is een positief instrument voor participatieve democratie”, luidt het.

bron: Belga