Grieks parlement zet licht op groen voor nieuwe besparingen

Grieks parlement zet licht op groen voor nieuwe besparingen
Grieks parlement zet licht op groen voor nieuwe besparingen

Het Griekse parlement heeft vandaag een nieuw besparingsprogramma goedgekeurd, waarbij onder meer in de pensioenen wordt geknipt. De goedkeuring maakt de weg vrij voor de geplande exit uit het internationale reddingsprogramma in augustus. Griekenland hangt al ruim acht jaar aan dat infuus. De besparingen, jaarlijks 5 miljard euro tegen 2022, moesten door het parlement geraken in de aanloop naar de bijeenkomst van de eurogroep volgende week donderdag. De ministers van Financiën van de eurozone zitten dan bijeen over mogelijke maatregelen om de Griekse schuld te verlichten. Athene hoopt vanaf augustus weer zelfstandig zijn financiering te kunnen regelen.

De goedgekeurde maatregelen gaan onder meer over een verdere verlaging van de pensioenen, hogere pensioenbijdragen en strengere belastingvrijstellingen. Het hervormingspakket biedt ook een verzekering voor de schuldeisers: als Griekenland met zijn terugbetalingen in de fout gaat in de komende jaren, zullen de schuldeisers activa van de Griekse staat kunnen verkopen om hun geld alsnog te krijgen.

Voor premier Alexis Tsipras was de goedkeuring van “historisch” belang. Maar niet alle Grieken zijn even tevreden. Zo’n 3.000 ambtenaren protesteerden aan het Griekse parlementsgebouw. Taxibestuurders en personeel van het openbaar vervoer in Athene legden het werk neer, zo bericht de Griekse zender ERT.

Bron: Belga