Belg behoudt vertrouwen in media, minder zorgen om ‘fake news’ dan in andere landen

Ruim de helft van de Belgische mediagebruikers heeft in het algemeen vertrouwen in nieuws, in Vlaanderen zelfs meer dan zes op de tien. Minder dan in andere landen maken we ons grote zorgen over ‘fake news’. Dat blijkt donderdag uit een rapport van het Reuters Institute for the Study of Journalism aan de Universiteit van Oxford. Volgens het onderzoek, waar de Vrije Universiteit Brussel aan meewerkte, heeft 53 procent van de Belgische mediagebruikers in het algemeen vertrouwen in nieuws. Als gepeild wordt naar het nieuws dat ze zelf consulteren, loopt dat vertrouwen zelfs op tot 59 procent. In Vlaanderen gaat het respectievelijk om 62 en 66 procent. Vlaanderen telt daarmee, samen met Finland en Portugal, procentueel het hoogste aantal mediagebruikers dat positief antwoordt op de vraag of ze het meeste nieuws meestal kunnen vertrouwen. België als geheel staat achtste op een totaal van 37 landen.
Vergeleken met andere landen maken relatief gezien minder mediagebruikers in België zich grote zorgen over wat vals of echt is op het internet. Exact 46 procent is “zeer of extreem bezorgd” daarover. In Frankrijk is dat 62 procent, in de VS 64 procent en in Brazilië zelfs 85 procent. In Nederland is met 30 procent de bezorgdheid het laagst.
Volgens het rapport genieten “nieuwsmerken traditioneel een grote mate van vertrouwen in België, vooral in Vlaanderen”. “België had de voorbije jaren geen verkiezingen. Samen met publieke omroepen die vertrouwd worden, kan dit verklaren waarom ‘fake news’ tot dusver weinig aandacht genereerde bij beleidsmakers”, klinkt het in het rapport.
In totaal werden in België 2.006 respondenten online bevraagd. De groep is representatief voor de Belgische bevolking met toegang tot internet, klinkt het.

bron: Belga