Rusland en Saoedi-Arabië schieten Wereldbeker op gang

Rusland en Saoedi-Arabië schieten Wereldbeker op gang
AFP / A. Nemenov

Rusland en Saoedi-Arabië trappen om 17u00 Belgische tijd in het Luzhniki Stadion in Moskou het 21ste wereldkampioenschap voetbal af. De openingsceremonie wordt verzorgd door onder andere de Britse zanger Robbie Williams en de Braziliaanse ex-voetballer Ronaldo.

“Ik heb al veel gedaan in mijn carrière. Maar het WK openen voor 80.000 supporters in het stadion en vele miljoenen mensen over de hele wereld is een jongensdroom die uitkomt”, verklaart Robbie Williams. Het WK vangt om 17 uur aan met het duel tussen het gastland en Saudi-Arabië. Een halfuur voordien gaat de openingsceremonie van start in het Moskouse Luzhniki-stadion.

De 44-jarige Williams krijgt vocale steun van de Russische operazangeres Aida Garifullina (30). Zij maakte naam in het bekende Mariinski Theater in Sint-Petersburg en is nu verbonden aan de Weense Staatsopera. De openingsceremonie is altijd speciaal, benadrukt de 41-jarige Ronaldo. “Niemand weet wat de komende vier weken zal gebeuren. Maar iedereen is zeker dat het memorabel zal zijn”, aldus de voormalige aanvaller van onder meer Inter Milaan en Real Madrid. Naar verwachting zal ook de Russische president Vladimir Poetin de openingsceremonie bijwonen.

Twijfel in Russische gelederen

Rusland oefende de voorbije twee jaar tegen gerenommeerde tegenstanders als Brazilië (0-3 nederlaag), Frankrijk (1-3 nederlaag), Argentinië (0-1 nederlaag), Portugal (0-1 nederlaag), Spanje (3-3) en België (3-3), maar kon daarin zelden goede resultaten halen. De Russen zakten zo weg naar naar de 70ste plaats op de FIFA-ranking. Het gastland is daarmee het laagst gerangschikte team op dit WK. Ook de geschiedenis doet weinig goeds verhopen. Rusland kon in zijn drie deelnames (1994, 2002 en 2014), sinds de ontbinding van de Sovjet-Unie, geen enkele keer de groepsfase overleven. Zowel in 2002 als in 2014 waren de Rode Duivels te sterk.

Terug van weggeweest

Tegenstander Saoedi-Arabië, dat op de FIFA-ranking maar drie plaatsjes hoger dan Rusland staat, is er voor een vijfde keer bij op de Wereldbeker. Enkel in 1994, tijdens hun eerste WK, slaagden de Zonen van de Woestijn erin – onder meer na een geweldige solo van Saeed Al-Owairan tegen de Rode Duivels – de tweede ronde te bereiken. Hun laatste deelname dateert intussen van 2006.

Naast Rusland vervolledigen Egypte en Uruguay groep A. Beide landen geven elkaar vrijdagmiddag (om 14u00) partij.