Een nachtje doordoen tijdens de examens is geen goed idee

Doe jij ook wel eens een nachtje door om toch maar je volledige cursus geleerd te hebben? Dat blijkt niet zo'n goed idee. Volgens een onderzoek heb je namelijk voldoende slaap nodig om de leerstof in je geheugen op te slaan.
door
heleen.savels
Leestijd 1 min.

Uit een studie van de Loyola Marymount University in Californië blijkt dat laat opblijven om nog zoveel mogelijk theorie te blokken het tegenovergestelde effect heeft. Op die manier krijgen je hersenen namelijk geen tijd om te rusten en de opgedane kennis te verwerken.

Later naar school 

Onderzoekers hebben daarnaast ontdekt dat mensen met een slaaptekort ook lager scoren op hun examens. Volgens het onderzoek blijven nieuwe herinneringen enkel in de hersenen hangen als ze geconsolideerd zijn, een proces dat grotendeels plaatsvindt tijdens de slaap.

Sarah-Jayne Blakemore, professor neurowetenschappen, oppert zelfs om schooldagen later te laten beginnen. Op die manier moeten jongeren niet zo vroeg opstaan en zijn ze minder vermoeid. Dat is immers nefast voor hun stemming en hun concentratie.