Trump zegt over mensenrechten te hebben gesproken met Kim Jong-un

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gesproken over de mensenrechtensituatie in het land. Dat zei Trump tijdens een persconferentie na de ontmoeting met Kim. Op de vraag of de mensenrechten aan bod kwamen, antwoordde Trump positief. Hij zei dat mensenrechten "relatief kort" aan bod zijn gekomen, met het oog op het nucleaire thema. Trump is ervan overtuigd dat Kim bereid is om de situatie in zijn thuisland te verbeteren.

Noord-Korea ligt internationaal al lang onder vuur voor schendingen van de mensenrechten. Naar schatting van de Amerikaanse regering zitten nu tussen 80.000 tot 120.000 mensen vast in soms heel erge omstandigheden in werkkampen.

Trump kreeg de vraag of hij de gevangenen in wat de journalist omschreef als Noord-Koreaanse goelags heeft verraden door in te stemmen met de ontmoeting met Kim. De president zei dat hij die mensen net heeft geholpen. "Ik denk dat zij een van de grote winnaars zijn vandaag", klonk het. "Op een zeker moment geloof ik dat hij (Kim Jong-un, nvdr.) daar iets aan zal doen."

Een andere journalist in de zaal vroeg de president ook naar de jonge Amerikaan Otto Warmbier, de student die in Noord-Korea was gearresteerd en korte tijd na zijn thuiskomst overleed. Trump zei dat de student "niet voor niets is gestorven" en dat zijn verhaal eigenlijk bijgedragen heeft tot de gesprekken van Trump en Kim. De president noemde de ouders van de student ook "vrienden" van hem.

bron: Belga