Sancties tegen Noord-Korea blijven voorlopig van kracht

door
Belga
Leestijd 1 min.

De sancties tegen Noord-Korea blijven voorlopig van kracht. Ze worden pas opgeheven "wanneer we weten dat de kernwapens niet langer een factor zijn", zei de Amerikaanse president Donald Trump na zijn ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

"Ik kijk er eigenlijk naar uit om ze op te heffen", aldus nog Trump. Hij beklemtoonde dat enkel te zullen doen wanneer hij overtuigd is van de denuclearisering.

De Amerikaanse president zal ook de gezamenlijke militaire oefeningen - de zogeheten 'war games' - met Zuid-Korea voorlopig stopzetten. Dat zal de Verenigde Staten "heel wat geld besparen", zei hij tijdens een persconferentie na de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Trump beklemtoonde dat de Verenigde Staten niets zullen afbouwen, maar zei tegelijk ook dat hij zijn soldaten uit Zuid-Korea wil halen.

De Verenigde Staten voerden regelmatig de oefeningen uit met Zuid-Korea. Nu zijn ze "provocatief", aldus Trump. De oefeningen worden niet meer uitgevoerd, tenzij de toekomstige onderhandelingen met Noord-Korea niet zoals gepland verlopen.

Trump vindt het ongepast om de war games te houden tijdens de onderhandelingen.

bron: Belga