EU blijft hameren op "onomkeerbare denuclearisering" van Noord-Korea

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Unie noemt de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een "cruciale en noodzakelijke stap" richting vrede, maar blijft wel hameren op de "onomkeerbare denuclearisering" van het Koreaanse schiereiland. De Hoge vertegenwoordiger voor het Europees buitenlandbeleid Federica Mogherini noemt de tekst die beide leiders hebben ondertekend "een duidelijk signaal" dat die doelstelling bereikt kan worden. De Europese Unie reageert positief op de ontmoeting tussen Trump en Kim. "Het is een cruciale en noodzakelijke stap" richting vrede tussen de twee Korea's. Maar "het ultieme doel voor de hele internationale gemeenschap en de VN-Veiligheidsraad blijft de complete, controleerbare en onomkeerbare denuclearisering van het Koreaanse schiereiland", zei Mogherini vandaag in een statement. De tekst die beide leiders hebben ondertekend over onder meer een denuclearisering is een "duidelijk signaal" dat die doelstelling bereikbaar is, zei ze.

De chef van het Europese buitenlandbeleid benadrukte nog dat de Europese Unie "beschikbaar blijft om volgende onderhandelingen en andere stappen die bijdragen aan een opbouw van het vertrouwen en aan vrede, veiligheid en welvarendheid op een kernwapenvrij Koreaans schiereiland, te vergemakkelijken en steunen."

Intussen staan de internationale nucleaire inspecteurs klaar om naar Noord-Korea te vertrekken, zo heeft Yukiya Amano, het hoofd van het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA), gezegd.

Amano zei dat hij de verklaring verwelkomde en voegde eraan toe dat "het IAEA de onderhandelingen tussen de twee landen voor de uitvoering van de resultaten van de topbijeenkomst van dichtbij zal volgen". Het Atoomenergieagentschap is bereid alle inspecties uit te voeren die de betrokken landen zouden vragen, aldus Amano in Wenen.

Trump zei na de top in Singapore aan verslaggevers dat het proces van kernontwapening door Amerikaanse en internationale inspecteurs zou worden opgevolgd, zonder in detail te treden.

bron: Belga