Gaia, stad Kortrijk en dierenartsen slepen dierenbeul voor rechter

door
Belga
Leestijd 2 min.

Gaia dient samen met de stad Kortrijk en dierenartsenpraktijk Overleie klacht in tegen de dierenbeul die vorige week de jonge kattin Sprotje als voetbal gebruikte en vervolgens het diertje vijftien minuten in een hete oven stopte. Dat meldt de dierenrechtenorganisatie vanavond. Afgelopen weekend raakte bekend dat een jonge Oekraïener uit Kortrijk een kat van amper tien maanden oud een kwartier in een bloedhete oven had gezet. Het poesje, Sprotje genaamd, werd eerder ook gebruikt als voetbal. Dierenartsenpraktijk Overleie uit Kortrijk ving het dier vrijdag op.

"Hoewel het lijkt alsof Sprotje het zal redden, is het belangrijk dat de dader, eventuele medeplichtigen en elke andere verantwoordelijke hun straf niet ontlopen", zegt Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch. "Zulke wreedheden kunnen en mogen niet straffeloos gebeuren. Daarom hebben wij ook beslist om samen met de stad Kortrijk klacht in te dienen tegen die barbaar. Dierenartspraktijk Overleie, die momenteel de opvang voorziet voor Sprotje, sluit zich daarbij aan."

De dierenartsenpraktijk startte een crowdfunding op om de kosten te dragen. Die bleek ruimschoots voldoende voor de zorgen, waardoor het geld gebruikt wordt voor deze juridische stap.

Ook Kortrijk dient mee klacht in. "Omdat dieren niet zelf voor hun rechten kunnen opkomen, stellen wij ons als overheid burgerlijke partij om de dader streng te veroordelen. Ook om duidelijk te maken dat dierenmishandeling hier niet getolereerd wordt, want Kortrijk houdt van dieren", aldus schepen voor Dierenwelzijn Bert Herrewyn (sp.a).

"Het lijkt hier om een echte psychopaat te gaan die niet de minste blijk geeft van enig schuldgevoel", meent Vandenbosch. "Het is bekend dat psychopaten beginnen bij het mishandelen en martelen van dieren en kunnen eindigen als seriemoordenaar." Volgens Gaia riskeert de man een celstraf van maximum zes maanden en een levenslang verbod op het houden van dieren.

bron: Belga