Coöperanten NewB zetten licht op groen voor aanvraag banklicentie

De coöperanten van NewB hebben zaterdag tijdens de algemene vergadering het licht op groen gezet om zo snel mogelijk een licentieaanvraag als kredietinstelling in te dienen. Dat meldt NewB in een persbericht. De coöperatieve organisatie onderhandelt met de Nationale Bank over een licentie. NewB heeft al jaren de ambitie om een ethische bank te worden, gesteund door middenveldorganisaties en vakbonden. Tot nu toe geeft de organisatie enkel nog maar een prepaid kredietkaart uit en is ze voorzichtig begonnen met autoverzekeringen. Om echt te bankieren is een banklicentie nodig. NewB waagt binnenkort een poging om aan de voorwaarden te voldoen.
Als dat lukt, zal er vers geld nodig zijn. Daarom zal opnieuw een fondsenwervingscampagne gebeuren op het moment dat duidelijk is hoeveel extra geld er nodig is voor de Nationale Bank, zegt NewB-woordvoerder Marc Bontemps. De nieuwe fondsen zullen in een apart vehikel worden ondergebracht en als het toch niet zou lukken om een licentie te halen, wordt het opgehaalde geld teruggestort aan de coöperanten.
Hoewel de banklicentie op zich laat wachten, blijft de coöperatie volgens Bontemps het vertrouwen genieten. “We ontvangen nog gemiddeld twee nieuwe coöperanten per dag. In heel 2017 hebben bovendien maar een honderdtal coöperanten hun investering stopgezet, en dat cijfer is inclusief overledenen”, zegt hij. Wie is uitgestapt, krijgt 10,6 euro per aandeel. Dat is de huidige waardering, maar oorspronkelijk kostte een aandeel 20 euro.
NewB telt 50.700 individuele coöperanten, maar wordt daarnaast ook gesteund door 153 organisaties en drie institutionele beleggers. Twee jaar geleden trad de Franse verzekeringsgroep Monceau Assurances met 10 miljoen euro in het kapitaal van NewB.

Bron: Belga