Verloren gewaand album van John Coltrane teruggevonden

Vergeten album John Coltrane teruggevonden
Foto Wikimedia
Onuitgegeven werk van jazzlegende John Coltrane en diens kwartet is recentelijk opgedoken en wordt postuum als album uitgebracht op 29 juni. Het betreft opnames uit het jaar 1963.
Het recent teruggevonden album van Coltrane met als titel ’Both Directions at Once: The Lost Album’ wordt uitgebracht door het in New York gevestigde label Jazz Impulse! De 87-jarige Sonny Rollins, zowat de laatste overlevende legendarische jazzsaxofonist, bestempelde het album al «als het vinden van een nieuwe zaal in de Grote Piramide».

Zoektocht naar geluk

De plaat omvat zeven stukken gespeeld door Coltrane en diens gebruikelijke kwartet: Jimmy Garrison op bas, Elvin Jones op de drums, McCoy Tyner aan de piano en Coltrane op saxofoon. Het viertal nam de werken op in de studio in New Jersey van jazz-fanaat Rudy Van Gelder, waar zij in 1964 terugkeerden voor de opnames van ’A Love Supreme’, een album over de zoektocht naar (het) geluk dat uitgroeide tot jazz-klassieker en door sommigen als het beste jazz-album ooit wordt omschreven.

Bewaard door eerste vrouw

De «vergeten» opnames uit 1963 werden teruggevonden door de familie van Coltranes eerste vrouw, Juanita Naima Coltrane, die ze had bewaard in hun woning in het New Yorkse Queens. John Coltrane overleed in 1967 na een slepende ziekte.