Tientallen Palestijnen gewond aan Israëlische grens met Gazastrook

Tientallen Palestijnen gewond aan Israëlische grens met Gazastrook
Tientallen Palestijnen gewond aan Israëlische grens met Gazastrook

Minstens 385 Palestijnse protesteerders zijn gewond geraakt na nieuwe botsingen met Israëlische soldaten aan de grens van de Gazastrook met Israël. De gewonden zijn getroffen door echte kogels of hebben traangas ingeademd, zo deelde het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in Gaza vandaag mee. Een fotograaf van het Franse persagentschap AFP werd in de voet geschoten. Ongeveer 4.000 Palestijnen zouden op vijf verschillende locaties aan de grens met Israël banden in brand hebben gestoken, zei het Israëlisch leger (IDF), waarna er represailles tegen de demonstranten kwamen. De vraag of de soldaten echte kogels hebben gebruikt wou een woordvoerder van het IDF niet beantwoorden.

Brandende autobanden zorgden ervoor dat stukjes brandend stof mee de lucht in gingen. Dit kon bij het neerdalen een nieuwe brand veroorzaken. De Israëlische brandweer zei dat ten gevolge van zulke stoffen er enkele kleinschalige vuren waren ontstaan.De Palestijnen protesteerden tegen de 51ste verjaardag van de Zesdaagse Oorlog tussen 5 juni en 10 juni 1961. Toen veroverde Israël Palestijns grondgebied en kwam onder andere de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever onder bezetting.

De radicale islamitische beweging Hamas loofde het protest. Hamas blijft zich verzetten tegen de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël.

Tienduizenden Palestijnen protesteren sinds 30 maart langs de grens met Israël. Ze ijveren voor een terugkeer naar hun grondgebied. Meer dan honderdtwintig Palestijnen zijn tijdens deze protesten omgekomen en duizenden raakten gewond.

Israël wordt internationaal bekritiseerd voor het gebruik van dodelijk geweld.

Bron: Belga