Koningin Mathilde reikt 10de Federale Prijs Armoedebestrijding uit

Koningin Mathilde reikt 10de Federale Prijs Armoedebestrijding uit

In het auditorium van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten is voor de 10de keer de Federale Prijs Armoedebestrijding uitgereikt in aanwezigheid van koningin Mathilde en staatssecretaris voor Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA). De drie laureaten zijn Slaatje Praatje, L’ilot en Racynes. De Federale Prijs Armoedebestrijding wordt uitgereikt aan drie duurzame projecten die elk uit een ander gewest in België komen. In Vlaanderen was het Slaatje Praatje dat de prijs binnenhaalde met haar grensoverschrijdende werking als mobiele sociale kruidenier. Iedere twee weken strijkt er in de vijf niet aangrenzende plattelandsgemeenten Laarne, Wichelen, Berlare, Waasmunster en Buggenhout een marktje neer dat dankzij vrijwilligers met armoede-ervaring in goede banen wordt geleid.

De organisatie L’ilot is de Brusselse winnaar. Sinds 1960 richt L’ilot zich op het begeleiden van daklozen door hen diensten aan te bieden die hen helpen met het zoeken van huisvesting, opleiding en tewerkstelling.De Waalse winnaar is Racynes, een vzw die de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting aangaat door onder meer springplankwoningen aan te bieden aan kwetsbare jongvolwassenen. Via een eigen boerderij organiseert ze ook ateliers voor volwassenen en kan ze als sociale kruidenier 1.000 personen per jaar voeden.

De drie projecten werd gekozen uit negen kandidaten en ontvangen elk een geldprijs ter waarde van 15.000 euro. Na de uitreiking zaten de laureaten ook nog samen met koningin Mathilde om hun projecten uitvoerig te bespreken.

bron: Belga