May heeft haar brexit-noodplan klaar

door
Belga
Leestijd 2 min.

Als Londen en Brussel ook na de brexit en de overgangsperiode geen akkoord vinden over de Brits-Europese relaties, dan blijft Groot-Brittannië in de douaneunie om een harde grens op het Ierse eiland te vermijden. Dat 'noodplan' heeft de Britse regering vandaag voorgesteld. Brexitminister David Davis was vooraf niet te spreken over de plannen van premier Theresa May, maar lijkt nu toch voldoende gepaaid om op post te blijven. Eind vorig jaar engageerde May zich ertoe om een noodplan uit te werken. Dat 'backstop plan', dat de Britse regering als een puur theoretische oefening ziet, treedt in werking indien de brexit-onderhandelingen nog niet rond zijn wanneer de overgangsperiode in december 2020 eindigt.

Om dat noodplan was deze week heel wat te doen. Vooral voor Noord-Ierland en Ierland zijn de conclusies belangrijk: blijft het Verenigd Koninkrijk in de douaneunie, dan worden de twee voorlopig niet gescheiden door een 'harde grens'. Stappen de Britten eruit, dan komt die grens er de facto wel.

Intussen heeft May haar noodplan klaar. Kort samengevat: zonder akkoord blijven de Britten in de douaneunie na de overgangsperiode, die in december 2020 eindigt. De regering zou dan in theorie wel vrijhandelsakkoorden kunnen onderhandelen met derde landen, maar mag niets veranderen aan de Europese tarieven aan de buitengrenzen, wat zo'n akkoorden eigenlijk nutteloos maakt.

Het noodplan zou voor de regering niet langer mogen duren dan een jaar. De Britse regering "verwacht" dat de toekomstige relatie met de EU tegen eind december 2021 beklonken moet zijn. Vooral voor Brexitminister David Davis is dat laatste belangrijk: hij reageerde eerder deze week furieus toen uitlekte dat May geen einddatum had voorzien voor de tijdelijke oplossing. Hij zou ook even met ontslag gedreigd hebben, maar dat laatste lijkt nu van de baan, ook al is de einddatum niet in beton gegoten en heeft May ook geen passage voorzien waarin ze uitlegt wat er gebeurt als er ook na 2021 geen akkoord is met de EU.

Bron: Belga