Financieel Actie Netwerk deelt belastingkranten uit aan stations op Tax Justice Day

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Financieel Actie Netwerk (FAN) en het Réseau pour la Justice Fiscale (RJF) organiseren vandaag/op donderdag 7 juni 2018 de achtste editie van de Tax Justice Day. Tussen 07.00 en 08.30 uur zijn er acties in vele stations van ons land. Daar wordt een speciale belastingkrant uitgedeeld. Militanten uit de verenigingen die aangesloten zijn bij beide platforms zullen treinpendelaars aanspreken en informeren aan een aantal stations. Het gaat onder meer om Brussel-Noord, Brussel-Centraal, Brugge, Gent Sint-Pieters, Antwerpen-Centraal, Antwerpen-Berchem, Hasselt, Genk, Turnhout, Geel, Mol, Herentals, Vilvoorde, Aalst, Leuven, Herent, Lommel, Geraardsbergen, Oostende, Sint-Niklaas. Ook in het Franstalige landsdeel wordt actie gevoerd.

De actievoerders delen een speciaal gemaakte belastingkrant uit die uitlegt waarom de strijd voor rechtvaardige belastingen belangrijk is voor iedereen. Zonder belastingen en sociale bijdragen zouden we in een samenleving belanden waar de wet van de jungle domineert. Het is dan ook de normaalste zaak dat ieder van ons bijdraagt overeenkomstig zijn inkomsten.

"De ene na de andere regering volgt elkaar op, maar de bewindslieden ondernemen in wezen niets om ervoor te zorgen dat de laagste en middelgrote inkomens niet langer de grootste bijdrage (moeten) leveren", zo stellen de initiatiefnemers in een persbericht. Het FAN en het RJF vinden het niet normaal en niet aanvaardbaar dat de meer gefortuneerden van talloze degelijke diensten en voorzieningen kunnen genieten, terwijl ze allerlei mogelijkheden hebben om aan de belastingen te ontsnappen.

"Als er genoeg politieke wil zou zijn om belastingfraude en belastingontwijking doortastend aan te pakken, dan zou de overheid ook veel meer middelen krijgen om de ongelijkheid in onze samenleving te verminderen", zeggen de organisatoren van de Tax Justice Day in ons land.

De leden van FAN zijn: ABVV, ACLVB, ACV, Attac Vlaanderen, BBL, KWB, LBC-NVK, Netwerk Vlaanderen, Oxfam Solidariteit, LEF en 11.11.11.

bron: Belga