Afghaanse autoriteiten kondigen tijdelijke wapenstilstand aan met taliban

Afghaanse autoriteiten kondigen tijdelijke wapenstilstand aan met taliban
Afghaanse autoriteiten kondigen tijdelijke wapenstilstand aan met taliban

De Afghaanse autoriteiten schorten hun militaire operaties tegen de taliban van 12 tot en met 20 juni op. Dat heeft president Ashraf Ghani vandaag op Twitter aangekondigd. De wapenstilstand geldt alleen voor de radicaalislamitische beweging en is niet van toepassing op de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De taliban hebben nog niet gereageerd op de aankondiging. De wapenstilstand valt samen met het einde van de vastenmaand ramadan en het begin van het Suikerfeest.

Volgens Ghani is zijn beslissing gemotiveerd door uitspraken van islamitische rechtsgeleerden maandag. Die stelden dat zelfmoordaanslagen in strijd zijn met de islam, en dat de aanhoudende oorlog in Afghanistan een inbreuk is op de islamitische wet.

Afghanistan en de Verenigde Staten hebben al verschillende keren geprobeerd om vredesonderhandelingen aan te knopen met de taliban, maar die weigeren voorlopig elk vredesvoorstel. De radicaalislamitische beweging beschouwt de aanwezigheid van de internationale alliantie in Afghanistan als een invasie en zegt dat de Afghaanse regering een marionet is van de Amerikanen.

Ghani deed de taliban in februari nog een voorstel, maar een officiële reactie bleef uit. De taliban lanceerden integendeel hun jaarlijks lenteoffensief, en het aantal aanslagen is sindsdien gestegen.

Bron: Belga