Nederlandse auteur Willem Asman wint Gouden Strop voor beste spannende boek

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Nederlandse schrijver Willem Asman heeft de Gouden Strop 2018 gewonnen, de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller. Asman won de prijs, goed voor 20.000 euro, met zijn boek "Enter". Volgens de jury weeft Asman "een web van plotlijnen". "Asman schrijft in een tempo dat je naar adem laat happen, maar in een stijl en opzet die het bijna onmogelijk maken het boek aan de kant te leggen. Hij doet dat met een vleugje verfijnde humor. Trefzeker weet Asman in enkele rake zinnen uitgebalanceerde karakters te schetsen en sferen op te roepen", aldus het juryrapport.

De andere genomineerde titels waren "Bling Bling 2. De Zaventemmers" van de Belgische auteur Jan Van der Cruysse, "Akte van berouw" van Chris Houtman, "Broertje" van Michael Berg en "Over het spoor" van Eva Keuris. Deze schrijvers kregen elk 1.000 euro.

De BookSpot Schaduwprijs, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut, is dit jaar voor Eva Keuris voor "Over het spoor". Volgens de jury is "Over het spoor" geschreven in een stijlvast en meeslepend proza, waarin op vakkundige wijze de spanning wordt opgebouwd die de lezer tot het laatst in zijn greep houdt. "Ook is de psychologie van de karakters fraai getekend en houdt de schrijver de lezer voortdurend op het puntje van z'n stoel", aldus het juryrapport.

De bekendmaking van de twee prijzen is de aftrap voor de Spannende Boeken Weken, die duren tot en met 24 juni.

bron: Belga