N-VA over afvalplan: "Stap in goede richting, maar nog bijvijlen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het afvalplan dat de verpakkingsindustrie op tafel heeft gelegd, is volgens regeringspartij N-VA "een stap in de goede richting". Maar het plan moet nog "bijgevijld" en "versterkt" worden, zo zegt Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele aan Belga. Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) stelde vorige maand een plan voor dat de afvalberg fors moest inperken. Maar haar idee om statiegeld in te voeren voor blikjes en plastic flessen kreeg een 'no-go' van Open Vld en N-VA. De regering legde daarop de bal in het kamp van de bedrijven die die afvalberg creëren.

De verpakkingsindustrie en de sectororganisaties (met name Comeos, Buurtsuper, Unizo, Detic en Fevia) werkten een eigen verpakkingsplan uit. Statiegeld op blikjes en pet-flessen maakt geen deel uit van dat plan. "Dit plan biedt een veel betere garantie op resultaat dan een duur, complex en onpraktisch systeem van statiegeld", zo staat in de tekst.

Het plan bevat een hele reeks doelstellingen met bijhorende deadlines. Zo wil de sector bijvoorbeeld in 2019 starten met de uitbreiding van de blauwe zak. En tegen eind 2020 zouden dan alle huishoudelijke plastics op die manier kunnen worden ingezameld.

Toch is ook N-VA, nochtans ook geen voorstander van statiegeld, niet over de hele lijn tevreden met de voorstellen. "Dit is, dankzij het aandringen van N-VA, een grote stap in de goede richting. Maar het moet nog bijgevijld worden", zegt Wilfried Vandaele.

Vandaele ziet een aantal positieve elementen, zoals bijvoorbeeld de verruiming van de blauwe zak en de ambitie om tegen 2022 te komen tot 90 procent recyclage. "In Noorwegen, met statiegeld, is dat maar 85 procent", merkt de N-VA'er op.

Maar het plan moet een aantal punten nog "versterkt" worden. Zo moeten de boetes omhoog voor als de resultaten niet gehaald worden. Verder zit ander zwerfvuil zoals kauwgom en sigaretten niet in het plan. "En ook de timing kan hier en daar misschien wat scherper", aldus Vandaele.

bron: Belga