Michel: “België respecteert Europese en internationale regels” rond asiel en migratie

Michel:
Michel: "België respecteert Europese en internationale regels" rond asiel en migratie

België respecteert de Europese en internationale rechtsregels rond asiel en migratie en zal die ook blijven respecteren. Dat zegt premier Charles Michel (MR) vanuit Den Haag, waar hij een bezoek brengt aan Europol. De eerste minister laat ook weten dat hij de reactie van de oppositie op de uitspraken van staatssecretaris Theo Francken over het Europese asielbeleid niet apprecieert. Francken lanceerde gisteren in de marge van een vergadering van EU-ministers in Luxemburg een pleidooi voor een asielmodel waarbij enkel nog beperkte legale asielmigratie een mogelijkheid is. Hij zei ook dat het terugsturen van bootvluchtelingen, zogenaamde pushbacks, weer een mogelijkheid moet worden en dat het artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens daarvoor op een of andere manier omzeild moet worden, al nuanceerde het kabinet van de staatssecretaris dat laatste al snel.

De Franstalige oppositie stond op haar achterste poten, en ook coalitiepartner CD&V lijkt niet onverdeeld tevreden met de uitspraken van de staatssecretaris, bleek vandaag bij monde van vicepremier Kris Peeters in ‘De Ochtend’.

Voor premier Michel is het echter duidelijk dat België de Europese lijn volgt. “Ik stel vast dat sommigen in de oppositie de aandacht willen afleiden en systematisch de kern van de zaak vermijden. België respecteert de Europese en internationale conventies, en zal die blijven respecteren”, reageert hij vandaag vanuit Den Haag, waar hij samen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de gebouwen van Europol bezoekt. “Ik heb soms de indruk dat de oppositie pleit voor open grenzen zonder de minste controle, wat compleet onverantwoord is. Ik heb geen lessen te krijgen van de oppositie die overal excessen ziet.”

bron: Belga