Jonge Syriër veroordeeld tot 37 maanden voor lidmaatschap van terroristische organisatie

door
Belga
Leestijd 2 min.

De correctionele rechtbank van Charleroi heeft vandaag een 19-jarige Syriër tot 37 maanden celstraf veroordeeld. De ex-kindsoldaat belandde na omzwervingen in ons land en verbleef in verschillende opvangcentra van Fedasil, waar zijn gedrag zorgwekkend bleek. Zo verspreidde hij terroristische propaganda en dreigde hij ermee "mensen in Europa te zullen vermoorden". Malaa-Eddin A. streed als tiener tegen het regime van president Bachar El-Assad. Daarna trok hij naar Europa en belandde in 2015 in ons land.

"Hij verbleef in centra van Fedasil waar zijn krijgszuchtig gedrag en zijn opstelling zorgen baarden bij degenen die hem opvolgden. Die brachten uiteindelijk het parket van Brussel op de hoogte", aldus federaal procureur Vincent Fiasse op de laatste zitting. "Hij had een geradicaliseerd profiel en gebruikte toch alcohol en drugs, iets wat ertoe kon leiden dat hij ooit tot daden zou overgaan."

Hij werd meerderjarig op 8 januari 2017 en was toen cliënt van het OCMW van Estinnes. Daar wekte zijn taal de ongerustheid van een sociaal werkster wat leidde tot een gerechtelijk onderzoek en het aftappen van zijn gsm. Tijdens een van de telefoongesprekken liet de man verstaan dat hij "klaar was om politiemensen te doden". Op 23 mei 2107 was er een huiszoeking bij de jongeman. Daarbij werden foto's en video's aangetroffen met IS-propaganda, onder meer op Instagram, en met dubieuze vriendschappen op Facebook met figuren van IS en al-Qaïda.

De procureur had drie jaar celstraf gevraagd met probatie-uitstel voor een derde van de straf. Meester Behogne wees er namens de verdediging op dat zijn cliënt "voor alles een slachtoffer was, voor wie niets werd ondernomen toen hij minderjarig en gedesoriënteerd was."

De rechtbank sprak een effectieve celstraf uit van 37 maanden cel. Ook werden hem voor een periode van tien jaar zijn burgerrechten ontnomen.

Bron: Belga