Universiteit Antwerpen opent meer dan honderd “museumzalen”

De Universiteit Antwerpen opent op haar stadscampus binnenkort “Museum to Scale 1/7”, een permanente kunstexpositie met tientallen “museumzalen”. Het gaat weliswaar om miniatuurzalen, waarin voor bijna zeventig jaar aan Belgische beeldende kunst te zien zal zijn, onder meer van Panamarenko. “Museum to Scale 1/7” beslaat meer dan honderd zalen – toonkasten – met daarin werk van evenveel hedendaagse Belgische kunstenaars, van schilderijen tot hele installaties. De reeks kwam tot stand onder impuls van kunsthandelaar Ronny Van de Velde. Ze werd eerder al tentoongesteld in Brussel, Florida, Rotterdam en Locarno. De universiteit verkreeg de collectie, die nu permanent een plaats krijgt aan de universiteit.
“Het is de hedendaagse versie van de Wunderkammer, die aan de oorsprong van het moderne museum ligt. Of van het kunstkabinet, een toonkast waarin verzamelaars wonderlijke, uiteenlopende voorwerpen samenbrachten, van miniaturen tot fossielen”, klinkt het bij de universiteit.
De hogeronderwijsinstelling maakt ook de parallel met Marcel Duchamps werk “Boîte-en-valise”, een reeks uitklapbare mini-tentoonstellingen in koffertjes. “Deze grote collectie van kleine originelen zet aan het denken, over de rol van schaal en formaat in kunst, over de afstand tussen idee en uitvoering, over de veranderende status en presentatie van kunstwerken”, klinkt het nog.
In een eerste fase zullen 54 zaaltjes permanent worden getoond in de Rodestraat, met werken van kunstenaars van voor 2000. De overige zaaltjes volgen in 2019 op de campus op de Paardenmarkt. Ook de campus Groenenborger, buiten de stad, krijgt een aantal werken.
De volledige collectie zal werken bevatten van onder anderen Panamarenko, Jan Fabre, Pierre Alechinsky, Anne-Mie Van Kerckhoven Luc Tuymans.
Meer info is te vinden op www.uantwerpen.be/museum-to-scale.

bron: Belga