“Te veel ambtenaren in zware beroepen”

Te veel ambtenaren in zware beroepen

Leerkracht is geen zwaar beroep. Agent, vuilnisophaler en zelfs verpleger zijn twijfelgevallen. Tot die conclusie komt arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) in een eigen onderzoek, schrijft De Morgen. Wat is nu echt een zwaar beroep? Omdat de lijst van de vakbonden onaanvaardbaar is voor regeringspartners N-VA en Open Vld, deed Baert zelf een poging.

Hij baseerde zich op de European Working Conditions Survey, die zowat 44.000 Europeanen, onder wie 4.000 Belgen, bevraagt naar hun werkomstandigheden. Op hun antwoorden paste Baert dezelfde vier criteria toe die de regering vastlegde: fysiek zwaar werk, belastende werkorganisatie, gevaarlijk werk en als verzwarende omstandigheid stress.

Het resultaat is opmerkelijk. Leerkrachten, agenten, vuilnisophalers en zelfs verplegers vallen uit de boot. Meer nog: in de top tien staan, behalve bus- en treinbestuurders, nauwelijks andere ambtenaren. En dat terwijl de vakbonden nagenoeg de helft van het overheidspersoneel in hun lijst hadden opgenomen.

Uiteraard zijn er nog andere ambtenaren die een zwaar beroep hebben, nuanceert Baert, alleen zijn er nog andere jobs die, volgens objectieve meetbare gegevens, nog zwaarder zijn. Volgens Baert is de belangrijkste conclusie bijgevolg dat de vakbonden te veel ambtenaren willen erkennen als zwaar beroep.

bron: Belga